Familiegeschiedenisdag groot succes

Er moesten stoelen worden bij gezet, zaterdag 22 oktober in het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag. Meer dan tachtig belangstellenden waren af gekomen op de stoomcursus ‘Hoe schrijf je een familiegeschiedenis’. De bijzondere middag werd georganiseerd door uitgeverij Atlas, in samenwerking met het bureau voor genealogie.Aanleiding was het verschijnen van de jubileumeditie van ‘Het zwijgen van Maria Zachea’, de familiegeschiedenis van Judith Koelemeijer. In oktober dit jaar is het precies tien jaar geleden dat het boek werd gepresenteerd in een dorpskroeg in Wormer. Sindsdien werden er meer dan 300.000 exemplaren van verkocht. ‘Het onverwachte succes van Judith Koelemeijer inspireerde velen’, schrijft de Volkskrant op maandag 24 oktober in een reportage over de familiegeschiedenisdag. ‘Amateurs en professionals.’ Volgens de Volkskrant viel de publicatie van ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ in het startschot van ‘een hausse aan familiegeschiedenissen’.

De populariteit van de familiegeschiedenis is onverminderd groot, bleek wel tijdens de middag in Den Haag. Aspirant-schrijvers konden er workshops volgen van Judith Koelemeijer, Arno Haijtema, Jannetje Koelewijn, Marijke Hilhorst en Lilian de Bruijn. Het publiek reageerde enthousiast. ‘Nu ga ik écht met het schrijven beginnen’, aldus één van de deelnemers, ‘deze middag is een enorme impuls voor me geweest.’

Bent u ook van plan uw familiegeschiedenis te schrijven, of wilt u meer weten over hoe u dat aan moet pakken? Stuur een mailtje naar: koeleme@xs4all.nl. Dan wordt u op de hoogte gehouden van eventuele toekomstige cursussen en workshops van Judith Koelemeijer.