Schrijf je eigen familiegeschiedenis!

Uitgeverij Atlas en het Centraal Bureau voor Genealogie organiseren op 22 oktober 2011 een middag over familiegeschiedenis naar aanleiding van het verschijnen van de jubileumeditie Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer.

Deze jubileumeditie bevat een katern met unieke foto’s van de familie; een nieuw nawoord van de auteur; een nooit eerder gepubliceerde lofrede van Jan Blokker, en ontroerende lezersreacties.

Heeft u al jaren het plan om uw familiegeschiedenis op te schrijven? Op deze middag krijgt u lezingen en workshops van Judith Koelemeijer, Marijke Hilhorst, Arno Haijtema, Jannetje Koelewijn en Lilian de Bruijn en maakt u kennis met genealogisch onderzoek. Judith Koelemeijer zal de middag om 13.00 uur openen waarna er workshops worden geven. De dag sluit om 18.00 uur.

Locatie: Centraal Bureau voor Genealogie, Den Haag
Tijd: 12.30 – 18.00 uur
Kosten: €47,50 incl. koffie/thee/borrel plus het boek Hoe schrijf je een familiegeschiedenis? van Marijke Hilhorst.

Voor meer informatie en aanmelding kunt u mailen naar Rianne Blaakmeer:rblaakmeer@atlascontact.nl.

Informatie over de aanwezige auteurs en hun boeken:

Judith Koelemeijer – Het zwijgen van Maria Zachea
Op 30 oktober 2001 presenteert de nog onbekende schrijfster Judith Koelemeijer een boek over haar familie in haar geboortedorp Wormer. In de jaren daarna valt Nederland massaal voor het boek en gaan er in tien jaar tijd 300.000 exemplaren over de toonbank.
Ter ere van het tienjarig jubileum verschijnt Het zwijgen van Maria Zachea voor één keer in een feestelijke en fraai uitgevoerde jubileumeditie.

Arno Haijtema – De vadermoordenaar De jaren tien van de twintigste eeuw. De jonge Haijte Haijtema begint vol ambitie aan de overzijde van de Zuiderzee, in Alkmaar, aan een carrière als kruidenier. De vadermoordenaar gaat over tegenslag die dient als brandstof voor geldingsdrang, creativiteit die, tegen de verstikking van het vooroorlogse Holland in, een uitweg móét vinden, en ondernemerszin die zich door de Grote Depressie niet laat temmen. Het is het meeslepende verhaal van een man die zijn tijd vooruit is.
Jannetje Koelewijn – De hemel bestaat niet Over het leven van mijn ouders
Liefdevol en meedogenloos. Zoals ze voor NRC Handelsblad zakenmannen ondervroeg, zo ondervroeg Jannetje Koelewijn jarenlang haar eigen vader. Waarom sloeg hij zijn zoons? Waarom mochten zijn dochters niet met open mond lachen? Waarom liep zijn vrouw bij hem weg? Waarom wilde hij zo graag in God geloven, maar kon hij het niet?De hemel bestaat niet is het nietsontziende verhaal van een gedoemd man en zijn grote liefde. Een ontroerend boek over huwelijkstrouw en heimwee, over verdriet en vooruitgang, waarin veel mensen zichzelf of hun ouders zullen herkennen.

Marijke Hilhorst – De vader, de moeder en de tijd en Hoe schrijf je een familiegeschiedenis?
en De vader, de moeder & de tijd reconstrueert Marijke Hilhorst de hoogte- en dieptepunten uit het leven van de twee mensen die haar ouders waren. Het resultaat is een hartverwarmende kroniek vol herinneringen, observaties en grappige anekdotes, maar ook een openhartige analyse door de auteur van haar eigen verhouding met haar ouders.

Hilhorst gaf diverse workshops en schreef voor alle mensen die hun verhalen door willen geven aan volgende generaties maar telkens weer ondervinden hoe moeilijk het is een gedachtestroom te ordenen: Hoe schrijf je een familiegeschiedenis.

Deze laatste twee titels worden uitgegeven door Augustus.

Lilian de Bruijn
Sinds maart dit jaar biedt het Centraal Bureau voor Genealogie een speciale schrijfcursus familiegeschiedenis aan. Want genealogie bedrijven is één ding, het vervolgens op een aantrekkelijke manier opschrijven iets heel anders. Hoe krijg je al die feiten logisch maar ook lezenswaardig op papier, hoe bouw je het verhaal op, hoe zet je individuele levens in een historisch kader, welke invalshoek kies je, waar besteed je wel of geen aandacht aan, tot wie richt je je al schrijvend? Deze en andere kwesties komen in de cursus aan de orde, maar er wordt vooral veel geschreven. Docent Lilian de Bruijn is werkzaam bij de uitgeverij van het CBG en werkt tevens al jaren als schrijfdocent, onder andere voor de Amsterdamse ouderenbond ANBO (levensverhalen). In het kwartaalblad van het CBG heeft ze haar eigen column: Favoriete voorouder.