Judith Koelemeijer schrijft biografie Etty Hillesum

Judith Koelemeijer gaat de biografie van Etty Hillesum (1914-1943) schrijven. Zij is daarvoor gevraagd door de Etty Hillesum Stichting, die de nalatenschap beheert. Voor haar onderzoek werkt Judith Koelemeijer samen met het Etty Hillesum Onderzoeks Centrum (EHOC) in Middelburg. Naar verwachting zal de biografie in het voorjaar van 2022 verschijnen.

De joodse Etty Hillesum schreef haar dagboeken en brieven in de periode 1941-1943. Toch duurde het nog tot 1981 voordat haar geschriften werden ontdekt en gepubliceerd. Inmiddels is haar werk in zeventien talen vertaald, en werden er wereldwijd meer dan 1,5 miljoen exemplaren van verkocht.

Hoewel er veel studie is gedaan naar tal van aspecten van Etty’s dagboeken, bestaat er van haar nog altijd geen biografie. Judith Koelemeijer heeft de opdracht met dankbaarheid en enthousiasme aanvaard. Zij las het werk van Etty Hillesum als jonge studente Nederlands in de jaren tachtig, en raakte nu opnieuw onder de indruk van de geschriften.
‘Het werk van Etty Hillesum is tijdloos’, vindt Judith Koelemeijer. ‘De persoonijke zoektocht van Etty Hillesum kan steeds nieuwe generaties inspireren. En de brieven die zij schreef vanuit Westerbork behoren wat mij betreft tot het beste wat er over de Holocaust geschreven is. Niet alleen vanwege de inhoud maar ook door de grote literaire kwaliteit.’